NIEUWS

Op zondag geopend ??
07-06-2010

De winkeliers in Breda en dus ook Prinsenbeek mogen, als ze dat willen, vaker de deuren openen op zondag.Het college van B en W antwoordt dit op vragen van de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Wel zijn er enkele restricties.

De discussie over de zondagopenstelling gaat een nieuwe fase in met het antwoord van het college. Tot dusver geldt in Breda dat elke eerste zondag van de maand de winkels open zijn, plus op enkele bijzondere dagen per jaar. In Prinsenbeek zijn deze koopzondag reeds vastgesteld. Daarbij is een strijd ontstaan tussen de kleine winkeliers, die liefst niet vaker open willen zijn, en een aantal winkelketens, waarvan sommige 52 zondagen per jaar de deuren open willen gooien. Wettelijk is het nog zo geregeld dat de winkels op zondag gesloten zijn, behoudens ontheffing.

Een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam bepaalde recentelijk dat een wekelijkse ontheffing wel is toegestaan, wanneer de stad als toeristisch gebied is aangewezen. Nog niet duidelijk is of tegen het vonnis van de Amsterdamse rechtbank in beroep wordt gegaan. B en W willen in de nieuwe beleidsnota Detailhandel, zover wettelijk mogelijk, wekelijkse zondagontheffing toestaan.

Jos Koniuszek van het Retail Platform zegt het standpunt te billijken, zolang ondernemers per gebied en onderling samen met de gemeente goede afspraken maken. "Dan denk ik aan het systeem Maastricht, waarin die afspraken kennelijk werken, zodat de winkels in het centrum op 16 tot 18 zondagen per jaar open zijn."

« Terug naar het overzicht
 
   
SBR