NIEUWS

Beekse ondernemers OPGELICHT
01-10-2010

Hij heet Martin Vuik, Mart Vuik, Mark de Koning, Martin Heines en Henk Elders. De afgelopen 15 jaar heeft deze man met behulp van valse namen talloze slachtoffers gemaakt. Met mooie praatjes palmt hij iedereen in en met doortrapte smoezen maakt hij hen geld afhandig. Onderaan deze pagina kunt u de uitzendingen (Deel 1 en 2) van TROS Opgelicht bekijken.

Klachten

In de zomermaanden van 2010 kwamen er klachten binnen van ondernemers uit het dorp Prinsenbeek. Hier heeft Vuik een groentewinkel geopend en vanaf dag één ging het al mis. Alles liet hij verbouwen en opknappen, maar betalen deed hij niet. Zo zijn er heel veel ondernemers uit ons dorp door Vuik opgelicht. Fruitgroothandels, klusbedrijven, makelaars en winkeliers. Iedereen wordt en werd door Vuik gedupeerd.

Na onderzoek moeten we concluderen dat deze man voor niets of niemand terugdeinst om zichzelf te verrijken. Of het nu gaat om bejaarde dames, ondernemers, weduwen of mensen met een handicap. In feite is iedereen voor deze man een potentieel slachtoffer.


Praatjes

Met grote praatjes, dat hij de lotto heeft gewonnen en miljonair is, dat hij een ex-profvoetballer is en dat hij vroeger bij de commando’s heeft gezeten, palmt hij iedereen in. Alleen kan hij op dat moment even niet bij zijn geld vertelt hij. Zo leent Vuik van jan en alleman geld. Dit geld belooft terug te betalen zodra hij bij zijn eigen miljoenen kan. Niets minder is waar. Vuik heeft geen geld en betaalt dus ook helemaal niets en niemand terug. En áls hij al iets betaalt, is het met geld van anderen.


Playboy

Van Oost naar West, overal vindt Vuik zijn slachtoffers. De charlatan wordt in het jaar 2000 ontmaskerd door een krant als “playboy” die “gefortuneerde” vrouwen versierd, lief heeft en daarna berooid achterlaat. Het gaat hierbij niet om één vrouw, maar om tientallen vrouwen! De man is grensverleggend bezig. Volgens zijn familie zat hij in de jaren ’90 al in Frankrijk in de gevangenis. 


Failliet

Ook in ons land bleven zijn praktijken door de jaren heen niet onopgemerkt. Faillissementen zijn hem niet vreemd;  hij is op 1 april 2003 persoonlijk failliet verklaard en op 17 augustus 2010 nogmaals. Martin Vuik is in totaal 4 maal veroordeeld voor oplichting. In 2001 kreeg hij 12 maanden, waarvan 9 voorwaardelijk. Ook moest hij de gelden terug betalen en een taakstraf uitvoeren. In 2004 heeft hij een aantal maanden gezeten.  In augustus 2007 is Martin nogmaals veroordeeld. Deze keer kreeg hij 15 maanden. Van mei 2009 tot eind september 2009 zat hij voor de vijfde keer in de gevangenis. Eind mei 2010 is er door de politie tot twee keer toe een inval gedaan in huizen van Vuiks vriendinnen. Ze vonden verboden wapens, toebehorend aan Vuik. 


Tennisclub


In 2004 was Martin kind aan huis bij een Rotterdamse tennisclub. Ook daar hing hij graag de grote jongen uit. Vuik vertelde hier ook al snel dat hij welgesteld is en graag wilde betalen voor een opknapbeurt die de club zo goed kan gebruiken. En zo kwamen ook een schildersbedrijf en klusbedrijf de tennisvereniging binnen. Door dat voortvarend handelen van Martin, won hij het vertrouwen van veel clubleden, maar als snel bleek de “gefortuneerde” Vuik toch niet zoveel geld in zijn te hebben. Wel veel smoesjes…. En niemand is uiteindelijk betaald. 


Slachtoffers

Zelfs oudere dames en mensen van de sociale werkplaats worden slachtoffers van Martin Vuik. Hij troggelt ze geld af en de mensen met een lichamelijke handicap laat hij voor hem werken en worden niet betaald.

Zo zijn er nog wel honderd verhalen te vertellen over Vuik en al zijn gedupeerden. Voor Opgelicht?! is het de hoogste tijd om hem een bezoekje te brengen. Omdat hij door de Nederlandse politie gezocht wordt zit hij ondergedoken in Duitsland. Midden in de bossen in de prachtige omgeving van Möhnesee weet de redactie van het programma Opgelicht hem te vinden?! En wat blijkt?? Ook hier heeft hij alweer een tiental mensen gedupeerd. Als we hem spreken zegt hij het op te willen gaan lossen en dat het niet betalen van facturen geen strafbaar feit is. Hij weet na al die jaren dus heel goed de mazen in de wet. De mensen die nog geld van hem krijgen betaalt hij terug, zo zegt hijzelf, zodra hij het geld heeft. Waarschijnlijk gaat dit nooit gebeuren.

Zie: Reportage TROS OPGELICHT Deel 1
Zie verder : Reportage TROS OPGELICHT Deel 2
« Terug naar het overzicht
 
   
SBR