NIEUWS

6e Beeske Business Bijeenkomst groot succes
20-10-2010


Op 20 oktober hebben wij tijdens onze 6e Beekse Business Bijeenkomst 
Annemarie van Gaal op bezoek gehad. De OVP kan spreken van een zeer succesvolle en geslaagde avond. 75 leden hadden zich woensdagavond bij Marktzicht verzameld om het succesverhaal van Annemarie te beluisteren. De zaal was anderhalf uur muisstil en iedereen heeft aandachtig en vol bewondering te horen gekregen hoe Annemarie begin jaren '90, samen met haar toemallig compagnon en vriend Derk Sauer een bedrijf startte in het toen nog communistische Rusland.






Annemarie, geboren in het Brabantse Helmond, heeft van 1990 tot 2000 in Moskou gewoond waar zij de grootste uitgeverij van Rusland heeft opgericht en geleid.

In 1985 wordt Annemarie van Gaal directiesecretaresse bij uitgever VNU en later projectmanager. In 1990 gaat ze dus samen met Derk Sauer naar Moskou ten tijde van Michail Gorbatsjov, om voor de VNU daar het Moscow Magazine op te zetten. Dit mislukt vanwege de bureaucratie en het werken met een hoofdkantoor vanuit Moskou. Van Gaal en Sauer verlaten de VNU maar blijven in Moskou. Zij richten daar in 1992 Independent Media op en lanceren onder andere Russische versies van Cosmopolitan, Marie Claire, Playboy en Good Housekeeping. Annemarie gaf aan alle OVP leden uitleg hoe en op welke wijze zij haar bedrijf wist uit te bouwen naar een omvang binnen vijf jaar met 
700 werknemers en 20 kranten- en tijdschriftentitels.
Begin 2000 komt Annemarie van Gaal terug naar Nederland, vooral voor de opleiding van haar zonen. Zij wordt directeur van de Telegraaf Tijdschriften Groep. Dan begint ze een boutique in de P.C. Hooftstraat en in 2004 richt zij AM Media op, waar ze weer tijdschriften uitgeeft, onder andere AM Magazine (voor succesvolle zakenvrouwen). 

In 1990 werd zij uitgezonden door de VNU om in Moskou een joint venture van VNU te leiden. Gorbachov was net aan het bewind gekomen en als 27-jarige alleenstaande moeder met een zoon van zes jaar pakte ze deze kans en verhuisde naar Moskou. VNU hield het na anderhalf jaar voor gezien in Rusland, maar Annemarie van Gaal zag kansen om in Rusland een grote uitgeverij te starten.



In maart 1992 richtte zij, samen met haar compagnon Derk Sauer, Independent Media op. Beiden verkochten hun huis in Nederland en met dat geld en wat geld van vier vrienden in Nederland richtten zij Independent Media op. Rusland is een land waar op het eerste gezicht niets kan. Zeventig jaar communisme hebben hun sporen achtergelaten bij de Russische bevolking en in de bureaucratische systemen. In een tijd waarin miljoeneninvesteringen van buitenlandse multinationals in Rusland verdwenen als ´sneeuw voor de zon´ en bijna ieder Westers bedrijf Rusland angstvallig meed, floreerde Independent Media. Met weinig ervaring, maar des te meer doorzettingsvermogen, creativiteit, doortastendheid en vooral onconventioneel zakendoen groeide Independent Media uit tot marktleider op het gebied van consumentenbladen en vakbladen.



In 1992 begon Independent Media met 15 werknemers en een omzet van USD 1,5 miljoen. Binnen vijf jaar was het een uitgeverij met zo´n 20 kranten- en tijdschriftentitels, ruim 700 werknemers en een omzet van ruim USD 61 miljoen in 1997. Om sneller te kunnen groeien ging Independent Media allianties aan met internationale mediabedrijven en bemachtigde zo de Russische uitgeefrechten van wereldwijde succestitels (zoals Cosmopolitan, FHM en Men´s Health). Voorbeelden van kranten die Independent Media uitgeeft zijn ´The Moscow Times´ en ´Vedomosti´ (de belangrijkste zakenkrant in Rusland, die Independent Media in joint venture uitgeeft met de Financial Times en The Wall Street Journal). Dat de groei niet vanzelf ging mag duidelijk zijn; corruptie, extreme bureaucratie, cultuurverschillen, armoedige omstandigheden en economische terugslagen (onder andere de bankencrisis in 1998) maken dat geen dag saai was.



In 1998 koopt VNU uiteindelijk een minderheidsbelang in Independent Media. Annemarie van Gaal besluit om in 2000 terug naar Nederland te gaan vanwege de schoolopleiding van haar oudste zoon. Sinds haar terugkomst in Nederland is zij actief met haar eigen uitgeverij (met bladen als AM Magazine). Daarnaast is zij investeerder in bedrijven in binnen- en buitenland. Zij is bekend van televisie optredens in diverse programma’s o.a. als ‘dragon’ in het KRO programma ‘Dragon’s Den’ en presenteert het NCRV programma ‘Ten Einde Raad’. Door haar wereldwijde ervaring kent ze de internationale zakenwereld als geen ander en heeft ze een feilloos gevoel ontwikkeld, waarom het ene bedrijf succesvol is en het andere bedrijf niet. Eind 2010 presenteert Annamarie samen met John Williams het RTL-programma 'Een dubbeltje op zijn kant', waarbij zij slachtoffers van de bureaucratie helpt.



Een zeer indrukwekkend verhaal met veel ups- en downs, maar waarbij doorzettingsvermogen de rode draad is van haar verhaal naar succes (!!), iets wat in principe voor ieder ondernemer is weggelegd. Of dit nu is in Moskou of in Prinsenbeek. 
 

 
 
Een bedrijf oprichten, een crisis, bureaucratie, een bedrijf verkopen, zakenvrouw Annemarie van Gaal heeft het allemaal al een keer meegemaakt. “Ik wil mensen die het in zich hebben ondernemer te worden stimuleren om het daadwerkelijk ook te doen”, aldus Annemarie.


De ondernemer moet bereid zijn zich aan het bedrijf te committeren en daar ook tijd in willen steken. Een ondernemer moet een ‘dood of de gladiolenmentaliteit’ hebben, daar kom je het verste mee. Zeker in tijden van economische crisis heb je deze mentaliteit nodig om te overleven. Een ondernemer moet ook niet formeel zijn, hij moet zijn handen uit de mouwen steken en zelf op de werkvloer staan. Anders krijg je van die overheidachtige organisaties, dat werkt niet. Verder moet een succesvolle ondernemer authentiek, oplossingsgericht en creatief zijn. Herkent u zichzelf hierin, dan had u deze avond niet mogen missen.



« Terug naar het overzicht
 
   
SBR