NIEUWS

Hoe ziet een BTW nummer eruit ?
07-06-2011

Zo ziet een btw-nummer eruit

Btw-nummer, omzetbelastingnummer, fiscaal nummer, RSIN, btw-identificatienummer: is dat nou allemaal hetzelfde?
U leest het antwoord hier.

 

 

Ondernemer voor de omzetbelasting
Als de Belastingdienst u registreert als ondernemer voor de omzetbelasting, dan ontvangt u een btw-nummer. Dit is ook het nummer dat u op uw facturen dient te vermelden. 

Maar er worden aardig wat verschillende benamingen gebruikt om ernaar te verwijzen. OB-nummer, omzetbelastingnummer, fiscaal nummer, RSIN, btw-nummer, btw-identificatienummer, het komt allemaal langs. Terwijl het niet altijd om hetzelfde nummer gaat.

Daarom een korte uitleg over hoe het btw-nummer tot stand komt.

1. BSN, sofi-nummer, fiscaal nummer

BSN, sofi-nummer Iedere inwoner van Nederland die staat ingeschreven bij een gemeente ontvangt een Burgerservicenummer (BSN). In het verleden was dat het sofi-nummer.

123456789

Het BSN is 7 tot 9 cijfers lang. Omdat een eenmanszaak een natuurlijk persoon is, wordt in dat geval voor het btw-nummer het BSN van de eigenaar gebruikt.

Fiscaal nummer wordt RSIN
Elk rechtspersoon (niet-natuurlijke persoon) ontvangt een fiscaal nummer van 7 tot 9 cijfers. Dit geldt ook voor samenwerkingsverbanden en bijvoorbeeld verenigingen en stichtingen. Het fiscaal nummer staat geheel los van het BSN of sofi-nummer.
 
876543210

Vanaf 6 december 2010 heet het fiscaal nummer het Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatie Nummer (RSIN).

2. Omzetbelastingnummer, OB-nummer
Het omzetbelastingnummer is óf uw Burgerservicenummer (BSN) óf het RSIN (fiscaal nummer) van uw bedrijf met daarachter een 3-cijferige code uit de reeks B01 t/m B99. U kunt het in sommige formulieren van de Belastingdienst tegenkomen.

 
876543210B01
 
Het omzetbelastingnummer wordt ook wel OB-nummer genoemd.

3. Btw-nummer, btw-identificatienummer
Een btw-nummer bestaat standaard uit 14 tekens en begint met de landcode NL. Daarachter komt het omzetbelastingnummer met daarachter een 3-cijferige code uit de reeks B01 t/m B99. Als het omzetbelastingnummer minder dan 9 cijfers telt, dan worden er zogeheten voorloopnullen gebruikt om alsnog tot 9 te komen.

 

 

NL001234567B01
 
Het btw-nummer wordt ook wel het btw-identificatienummer genoemd. Het nummer dat u op uw facturen zet, moet er dus uitzien zoals op één van de twee voorbeelden rechts.
 
NL876543210B01


« Terug naar het overzicht
 
   
SBR