NIEUWS

Buitenlandse BTW via de belastingdienst terug
06-06-2009

Buitenlandse BTW via Belastingdienst terug

donderdag, 19 februari 2009
 
Kleinere bedrijven kunnen een succes vieren. Want vanaf 1 januari 2010 is het ook voor hen een stuk gemakkelijker geworden de in het buitenland betaalde omzetbelasting terug te krijgen. Met dank aan de Belastingdienst – en lobbywerk van MKB-Nederland. 

Secretaris mr. Jurgen Warmerdam van Fiscale en Economische Aangelegenheden van MKB-Nederland legt uit. “Met dit onderwerp hebben veel mkb’ers een probleem. Op grond van de Europese belastingregels heb je gewoon recht op teruggave van je in het buitenland betaalde BTW. Maar probeer maar eens als kleinere ondernemer je BTW terug te krijgen uit Italië, Portugal, Oost-Europa… Dat laat je, nadat je een paar keer geen antwoord op je brieven hebt gekregen, in de praktijk maar achterwege.”

Gemakkelijker
“En dat scheelt je weer geld, omdat je altijd rekening houdt met de teruggave van BTW, ook als die in het buitenland is betaald. MKB-Nederland heeft hierover geruime tijd geleden geklaagd bij het ministerie van Financiën. Staatssecretaris De Jager heeft dat opgepakt. Dat is voor een overheidsinstantie gemakkelijker te regelen. Bovendien werkt dit ook in het voordeel van buitenlandse instanties, omdat zij nu alle kleine aanvragen voor teruggave samengevoegd op hun bord krijgen.”

“Dus de Nederlandse Belastingdienst neemt dit probleem vanaf 1 januari volgend jaar voor een groot deel van mkb’ers over. Nederlandse ondernemers kunnen daarna via de Nederlandse Belastingdienst hun buitenlandse BTW terugkrijgen.”

Eenvoudiger regelgeving
Mede dus dankzij de lobby. Warmerdam tekent hierbij aan dat MKB-Nederland ook lobbyt en adviseert om de regelgeving te verminderen en eenvoudiger te maken. “Want onder meer de fiscale en sociale componenten van een bedrijf kunnen een zware administratieve lastendruk opleveren. Een voorbeeld: je wilt je gezamenlijke personeelskosten op maandbasis weten. Maar de berekening daarvan is knap ingewikkeld.”

Hij stelt dat een vereenvoudiging van deze wet- en regelgeving tot één loonsomheffing de administratie van de ondernemer een stuk gemakkelijker maakt. Een vereenvoudiging die verder gaat dan het ministerie van Financiën tot nog toe heeft waargemaakt.

Ondersteuning
“Met dit advies en het andere werk is MKB-Nederland van invloed op het gemak van mkb’ers in het algemeen”, zegt Warmerdam. “Onze ondersteuning werkt meestal indirect – bijvoorbeeld via onze adviezen voor een eenvoudiger regelgeving. Die is er in een aantal gevallen ook gekomen. Een belangrijk gevolg hiervan is dat ondernemen gemakkelijker wordt gemaakt. Al blijft de ondernemer zelf en hoe hij omgaat met zijn product of dienst natuurlijk altijd het belangrijkste.”

www.mkb.nl « Terug naar het overzicht
 
   
SBR