NIEUWS

Welke van de negen types bent u? Ontdek uw passie
15-10-2009

Waar gaat uw hart sneller van kloppen? Richard Caruso, oprichter van de Uncommon Individual Foundation, een non-profit organisatie die mensen helpt de carriŤre te vinden die bij hen past, stelt dat u eerst moet weten wat uw sterke punten en uw persoonlijke waarden zijn.

Hij stelde een lijst op van negen sterke punten en van zes intrinsieke waarden. Kies drie sterke punten en twee waarden. Op basis hiervan kunt u beter bepalen waar uw passie ligt en wat voor soort baan u zou moeten zoeken. 

Negen sterke punten

1. Bent u een beÔnvloeder?
BeÔnvloeders maken zich druk om maatschappelijke vraagstukken en hebben uitgesproken overtuigingen. Ze willen graag grote, belangrijke problemen oplossen en hebben een sterke behoefte hun ideeŽn te communiceren om een verandering te bewerkstelligen. 

2. Bent u een analist?
Analisten zoeken naar de waarheid en zijn zeer geÔnteresseerd in de achterliggende oorzaken van gebeurtenissen. Ze bijten zich vast in complexe problemen en zijn gek op diepgaand onderzoek. 

3. Bent u een strateeg?

Net als analisten, houden strategen er van om een probleem tot op het bot uit te zoeken. Ze zijn echter meteen visionairs, beslissers en risicomanagers. 

4. Bent u ondersteunend?

Ondersteunende types zijn begaan met de medemens en kunnen goed luisteren. Ze houden ervan anderen te helpen met informatie, advies of gewoon een luisterend oor.

5. Bent u gedreven?

Gedreven mensen werken niet alleen hard, ze willen alle problemen overwinnen en zijn zeer competitief. Het doel  heiligt de middelen. 

6. Bent u productief?

Hard werken is niet hetzelfde als slim weken. Productieve mensen zijn efficiŽnt, gedisciplineerd en vastberaden. Ze gaan het liefst voor tastbare resultaten. 

7. Bent u creatief?

Waar ze zich ook mee bezig houden, creatieve types vinden nieuwe oplossingen voor problemen. Ze kunnen zaken ook heel goed van meerdere kanten bekijken. 

8. Bent u een observeerder?
Goede observaties vereisen rust en geduld. Observeerders zijn zich zowel bewust van hun omgeving als van zichzelf en gebruiken al hun zintuigen om hun ervaringen te verrijken. Ze zijn er zelden op uit de natuurlijke pikorde te verstoren. 

9. Bent u expressief?

Expressiviteit vereist de moed om uw ware zelf te laten zien. Expressieve types zijn vaak onderhoudend en delen hun ideeŽn, motivaties en wensen makkelijk en overtuigend met anderen. 

Zes kernwaarden


1. Wijsheid

Iedereen respecteert wijsheid. Maar om vast te stellen of wijsheid een kernwaarde voor u is, moet u zichzelf de volgende vraag stellen: bent u bescheiden genoeg om de door u vergaarde kennis, overtuigingen, houdingen en gedrag aan te passen op basis van nieuwe informatie? Zo niet, dan vindt u het interessanter om heel veel feiten op te kunnen sommen dan om wijs te zijn. 

2. Moed

Moed is meer dan risico nemen, het houdt in dat u bereid bent grote fysieke en emotionele druk te ondergaan om een doel te bereiken. Moedige types overwinnen alle obstakels en tegenslagen als ze iets echt willen. 

3. Humanisme

In hoeverre bepaalt het welzijn van anderen de keuzes die u maakt? De meeste mensen hebben menselijk leven hoog in het vaandel, maar echte humanisten beschikken over empathie en een diepe behoefte om het leven van mensen te verbeteren. Ze vinden dat iedereen een verantwoordelijkheid naar de ander en de wereld heeft. 

4. Rechtvaardigheid

Rechtvaardigheid gaat er, in tegenstelling van humanisme, van uit dat verantwoordelijkheid een burgerplicht is, geen persoonlijke. U gelooft in rechtvaardigheid, verantwoordelijkheid, leiderschap en vrijheid omdat die zaken een gezonde, goed functionerende maatschappij bevorderen. 

5. Matigheid

Sommige mensen houden van verandering en spanning, anderen willen liever dat alles hetzelfde blijft en gelijkmatig verloopt. Die gematigdheid houdt ook in dat u waarde hecht aan voorzichtigheid, evenwichtigheid en zelfdiscipline. 

6. Transcendentie

Heeft u de behoefte een betekenisvol en doelbewust leven te leiden? Misschien zelfs om in contact te treden met het universum? Heeft u waardering voor mensen die de slechte kanten van het leven bestrijden met hoop, humor, optimisme en dankbaarheid? Dat zegt veel over de werkomgeving waar u op uw plek zou zijn!« Terug naar het overzicht
 
   
SBR